Saturday, January 13, 2018

스위스,Lobsters 살아있는 상태로 끓는물에 요리하는것,잔인하다는 이유로, 전면금지 - 배부른 투정들

내가 살고있는 토론토의 다운타운 지역과 고급주택가 주변에는 Lobster Restaurant가 많이 성업중에 있고, 식사한번하는데 드는 비용은 다른고급 식당에서 보다 훨씬 더 많은이 지불해야 한다.  그래서 인지 대중식당이라기 보다는 음식의 맛을 음미하는 미식가들이 주로 방문해서 맛을 즐기는것으로 이해하고 있다.

지난번 한국을 방문했을때, J대학에서 산림학 교수로 근무하고 있던 친지분의 안내로 고급식당에 안내되여 그곳에서 Lobster요리를 대접받고, 맛있게 즐겼던 기억이 지금도 생생하다.  그때 그친지분의 설명에 의하면, 큰 Lobster들이 캐나다의 동쪽 대서양에 접해있는 Maritime Province의 앞바다에서 수확한것을, 살아있는 상태에서 바로 비행기로 공수하여 한국인들의 식탁에 올려온 Lobster라고 설명해 주었었다.  삶의 질이 그만큼 향상됐다는 뜻으로도 이해했었다.

내경우에는 일년에 한번정도, Lunar와 들려서, 하나의 Gourmet로서의 그맛을 즐기지만, Mania는 아니다. 양에 구애없이 맘껏 먹을수 있는, 평균 영하 20도 정도로 매서운 날씨와 그와 동행하는 폭설을 피해 캐나다를 떠나, 중남미의 피서지중 한곳인, Cuba에서, 맘껏 즐길수있는 가능함을 알고 있다. Right Hand의 Palm보다 더 큰 Lobster를 Resort안의 Buffet식당에서 먹을수 있을때까지 먹을수 있는 기회가 주어지고 있음을 기억하고 있다.

그런데 이렇게 식도락가들, 특히 지구상의 바닷가근처에서 거주하는 사람들은 동서양을 막론하고, Lobster의 맛에 푹빠져, 다른 음식을 생각할 겨를도 없이 사랑을 받고있는 Lobster의 요리 방법이, 비인간적인 방법으로 요리하는, 즉 살아있는 Lobster를 끊는물에 집어넣어 요리하는것을 금지하는 법을 만들어 식도락가들의 음식맛을 떨어뜨리게하는 나라가 유럽의 스위스에서 시행중에 있다는 뉴스는 마음을 무겁게 해준다.  이유인즉, Lobster도 생명체인데, 끓는물에 던지는것은 비인간적인 행동이라는것이다.  "Cruelty"라는 것이다.


세계적으로 시청율이 선두 구룹에 있는 CNN에서, 살아있는 Lobster를 끓는 물속에 넣어 괴로움을 주는 비인간적인 행위를 법으로 금지 하는 취지의 새로운 법을 스위스에서 제정하여 오늘 3월부터 시행할것이라는 보도였다.

이러한 법을 제정하게된 이유는, 과학자들의 연구결과에 따르면, Lobster들의 신경이 굉장히 발달돼 있어서, 살아있는 Lobster를 끓는물에 넣으면, 목숨이 다할때까지 고통을 많이 느낄수 있다는 것이다.

2018년부터, 스위스에서 Lobster 요리를 하게될때는, 녹아웃을 시키거나 또는 즉석에서 숨통을 끊어서, 고통없이 요리를 해야 한다는 것은 물론이고, 수송중에도 고통을 줄여야 한다는 이론이다.

이러한 법적용이 지구상의 모든 인류들에게 적용될 정도로 삶의질이 향상되여 있다면 쉽게 수긍할수 있겠지만, 우선 굶주림을 면하기위해 배를 채워야 할 위치에 있는 사람들에게는 이법적용은 배부른 사람들의 헛소리요 투정으로 들릴뿐이라는, 어쩌면 냉소와 비웃음의 대상이 될수 있을것 같다는 느낌을 강하게 느꼈다.

정말로 지금까지 Lobster요리를 해온 Chef나 가정주부들의 요리방법이 그렇게 비인간적이고, 잔인한 인간들의 소행으로 치부된다면.... 다른 동물들의 Meat는 어떻게 생각해야 될까?


(CNN) — Lobsters are a delicious delicacy loved by coastal dwellers across the world -- but is boiling them alive inhumane?
In a new law, the Swiss government has banned the common culinary practice of throwing the crustaceans into boiling water while they are still conscious.
The move is a response to studies that suggest lobsters are sentient with advanced nervous systems that may feel pain.
From March 2018, lobsters being prepared in Switzerland will need to be knocked out before they're put to death, or killed instantly. They'll also get other protections while in transit.

Lobster laws


"Live crustaceans, including the lobster, may no longer be transported on ice or in ice water. Aquatic species must always be kept in their natural environment," says the new law, according to Swiss Info. "Crustaceans must now be stunned before they are killed," 
The new edict comes in the wake of a recent Italian law that decreed lobsters can't be kept on ice in restaurant kitchens.
Switzerland's decision is applauded by Professor Robert Elwood, emeritus professor in ecology, evolution, behaviour and environmental economics at Queens University, Belfast.
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Elwood has conducted a series of experiments that suggest crustaceans are sentient and that boiling them alive is inhumane.
"With the data we know, it is highly likely that the animal will be in pain," he says. "We give protection to birds and mammals, currently we give very little protection to decapod crustaceans -- lobsters and crabs -- and the question comes, why is there this difference?" 

First step


Elwood's studies suggest crustaceans will make serious life and death decisions when exposed to pain. In experiments, hermit crabs were quick to abandon a shell if it was exposed to a large electric shock.
"They are really giving up a very valuable resource that means life to them, essentially, in order to escape from the noxious stimulus," explains Elwood.
The scientist says he is pleased governments are considering this data and making changes accordingly.
"It's a positive move, the Swiss are looking at a potential problem and trying to deal with it," he says.
But for Elwood, this is only the first step in addressing this issue.
"I don't know how many lobsters are boiled in Switzerland per year, but it's probably quite a small amount compared with the billions upon billions of crustaceans that are used each year in the human food chain," he says.

Humane solutions


The new law doesn't mean taking lobster off the menu. There are methods of killing them which are considered more humane -- and which Swiss chefs might now adopt.
"With an experienced chef, using a large, sharp knife, thrust into the right place into the head of the lobster and then cutting down along the midway -- that should kill the lobster very quickly and effectively -- and is probably the most humane way in a small operation," suggests Elwood.
Elwood also pinpoints a device called the Crustastun, which destroys the lobster's nervous system.
Elwood hopes to discourage the practice of not only boiling but also dismembering while the animal is alive. "I would question the use of that in a modern society," he says.
Time will tell whether other countries will follow Switzerland's example.


http://www.cnn.com/travel/article/switzerland-lobster-boiling-banned/?iid=ob_lockedrail_bottomlarge

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